توضیحات تکمیلی
نام کالا | لسیتین |
---|
نام کالا | لسیتین |
---|
لسیتین ، یک لغت یونانی و به معنای زرده تخم مرغ است و علت نامگذاری آن ، وجود میزان فراوان لسیتین در زرده تخم مرغ و همچنین کشف لسیتین ، برای اولین بار در زرده تخم مرغ بوده است .
لسیتین ، یک گروه از فسفولیپیدها میباشند ، که ترکیب اسید ، گلیسرول ، کولین با اسیدهای چرب مانند فسفاتیدیل کولین ( به عنوان فسفولیپید غالب در غشای بیشتر سلولهای پستانداران وجود دارد ) ، فسفاتیدیل اینوزیتول و فسفاتیدیل اتانل آمین ( از استری شدن فسفاتیدیک اسید با یک عامل آمینو الکل بنام اتانول امین به وجود می آید ) .
لسیتین یک ترکیب آمفی فیلیک ( یک ترکیب شیمیایی است ، که آبدوست و چربیدوست است ) است ، یعنی توانایی جذب آب و چربی را دارد و برای نرم کردن بافت مواد غذایی ، ایجاد امولسیون و هموژن سازی مخلوط های مایع ، مورد استفاده قرار می گیرد .
در سالیان دور ، تخم مرغ منبع اصلی لسیتین بود ، اما اکنون بسیاری از غذاها ، از لسیتین سویا که یک جایگزین نسبتاً ارزان با تولید آسان است استفاده می کنند .
از لسیتین ، در درجه اول برای تثبیت مواد تشکیل دهنده خوراکیها مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین برای جذب روزانه ماده مغذی کولین به غذاهای مختلف اضافه می شود .
لسیتین فسفولیپیدی است ، که در تمام موجودات زنده یافت میشود. لسیتین مخلوطی از دی گلیسرید ( استرهایی هستند که از گلیسیرین و اسیدهای چرب ساخته شدهاند ) اسیدهای چرب استئاریک ( یک اسید چرب اشباع شده ) ، پالمیتیک ( یک اسید چرب اشباع شده ) و اولئیک با استر کولین اسید فسفریک است .
بدن قادر به ساختن لسیتین است ، بهعلاوه لسیتین را میتوان در بسیاری از غذاها یافت .
لسیتین موجود در زرده تخم مرغ ( ترکیبات زرده حاوی چربی ، کلسترول و در حدود یک پنجم پروتئین است ) ، منبع غنی از فسفاتیدیل کولین ( مهمترین فسفولیپید غشاء سلولی جانوران و گیاهان است ) میباشد .
لسیتین درعدس ، ذرت ، شیر ، زرده تخم مرغ ، تخم آفتابگردان ، جوانه گندم ، بادام زمینی ، آرد جو دوسر ، جگر گوساله و … وجود دارد ، ولی از همه بیشتر در لوبیای سویا یافت میشود . سایر غذاهای حیوانی نیز فسفاتیدیل کولین دارند .
فسفو لیپیدهای مهم در لسیتین ، از سویا و گل آفتاب گردان هستند .
از لسیتین ، در صنایع غذایی ( مکمل مواد غذایی ، امولسیونسازی ، روانکننده ، شیرینی ، شکلات ، نانوایی ، کیک ، بیسکویت ، مارگارین ، تافی ، کارامل ، آدامس ، انواع شربتها ، تنقلات ، انواع نوشیدنی ها ، و … ) ، صنایع دارویی ( واکنشهای مرطوب سازی ، پایداری مواد ، کمک به امولسیونسازی ، کپسول سازی ، و … ) ، و … استفاده می شود .
همچنین از لسیتین ، در صنایع کشاورزی ( خوراک حیوانی و چربی غنی و پروتئین ، و … ) ، صنعت نقاشی ( فرمهای پوشش حفاظتی برای سطوح به همراه نقاشی و جوهر نقاشی ، خصوصیات آنتی اکسید ، و … ) ، صنایع پلاستیکی ( به عنوان آزادکننده ، و … ) ، صنایع لبنی ، صنعت رنگسازی ، صنایع آرایشی _ بهداشتی ، و … استفاده می شود .
لسیتین را می توان با استفاده از حلالهایی مانند هگزان ، اتانول ، استون ، اتر نفت یا بنزن به راحتی با روشهای شیمیایی یا به صورت مکانیکی استخراج کرد .
لسیتین ، از منابعی مانند زرده تخم مرغ ، منابع دریایی ، سویا ، شیر ، کلزا ، پنبه دانه و روغن آفتابگردان قابل استخراج است . لسیتین ، حلالیت کمی در آب دارد اما یک امولسیفایر عالی است .
برای اطلاعات بیشتر درباره لسیتین ، اینجا کلیک کنید .